En ulykke kan fort oppstå for deg som er hunde- eller katteier, og da er det godt å vite hvordan du kan hjelpe. Vi har samlet noen gode råd og tips som både du og din firbente venn vil sette pris på.

Situasjonsbestemte tips og råd

 • Hvis det oppstår slagsmål
  Avled situasjonen. Ikke prøv å avbryte slagsmålet med dine egne hender eller kropp, det kan føre til at du blir alvorlig skadet selv. Veterinær skal kontaktes umiddelbart hvis det har oppstått kraftige blødninger eller dyret har vanskeligheter med å stå eller gå.
 • Spist noe annet en mat
  Gjenstander som hansker, plastposer og leker kan fort føre til skader i tarmen og da må du ta kontakt med veterinær. Hvis du mistenker at din hund eller katt har spist noe som kan være giftig, er et godt tips å ta vare på emballasjen når du drar til dyrlegen slik at rask og riktig behandling blir gitt.
 • Oppkast eller diarè
  Ved magesmerter er det viktig med ro og hvile. Gode råd som anbefales er korte gåturer og liten kontakt med andre hunder eller katter. Du kan også kjøpe elektrolytter hos veterinæren for å erstatte salter som kroppen har mistet.
 • Utslett og eksem
  Hvis du oppdager eksem eller utslett kan du forsøke å sjamponere med en sjampo som inneholder klorheksidin. Sett gjerne på en krage, slik at utslettet ikke blir slikket på. Du bør vurdere å kontakte veterinær hvis utslettet ikke forsvinner eller blir verre.
 • Halthet og beinbrudd
  Når din hund eller katt er tydelig smertepåvirket og beinbruddet er åpenbart skal du ta kontakt med veterinær med en gang. Forsøk gjerne å stabilisere bruddet med bandasje før du drar til dyrlegen. Hvis det ikke er behov for akutt hjelp, kan du forsøke å kjenne på beinet. Gode råd er å ta på huden og klem på beina, både rundt leddene og på musklene.

Kilde: FirstVet