Hopp til innholdet
Christian «Bamse» Hageberget hjemme på gården i Biristrand – der livet tok en brå vending en maidag i 2020.
BM Forsikring

“Det kunne gått mye verre” – Bamses historie fra traktorulykken

Christian «Bamse» Sletten Hageberget har kjørt traktor siden han var 15 år gammel. Han droppet ofte setebelte, inntil en maidag i 2020. Da forandret alt seg på ett øyeblikk.

En vanlig arbeidsdag – som ble alt annet enn vanlig

I dag jobber han fulle dager på maskinverksted i tillegg til å drive med gård på Biristrand med 75 sauer og jordbruk. Det er en livsstil hvor han er avhengig av både styrke og utholdenhet. Men for en tid tilbake hadde han en ulykke som gjorde det usikkert om han kunne fortsette. – Jeg veltet rundt med traktoren to ganger mens jeg kjørte sidelengs i en skråning på jordet nedenfor her. Traktoren landet på hjulene, men jeg husker ikke om jeg endte inni eller utenfor, forteller Bamse. Han kjørte uten setebelte og ble kastet rundt i førerhytta. Det var ren flaks at han overlevde. Skadene var alvorlige: han brakk sju ribbein, flere rygg- og nakkevirvler, og han ble lam i venstrefoten en periode. Likevel var han tilbake på jobb etter bare et par måneder. – Man tåler det utrulige, sier han i dag.

Det mentale verst

Bamse legger ikke skjul på at det mentale har vært tyngre enn det fysiske. – Fysisk smerte er én ting, det mentale er verre. Når du skjønner at det ikke blir som før, da blir det tungt. Han måtte legge om hele måten han lever og jobber på. Det har vært mye frustrasjon og smerter, og det var ekstra vanskelig å akseptere at livet aldri kom til å bli helt det samme igjen. Heldigvis har mange fine folk rundt om i lokalmiljøet stilt opp for han og hjulpet familien, og det har vært rom for humor oppi det hele. – Det gikk en spøk om at jeg fikk skylda for at setebeltepåbudet i traktor kom. Ulykken var 24. mai, og påbudet kom 1. juli samme år. Det er jo litt pussig, kan du si.

Bamse foran traktoren  

Setebeltet gjør forskjellen

Spør du Bamse i dag, så er han klinkende klar: – Nå bruker jeg setebelte konsekvent. Det er den største læringen etter ulykken. Jeg tror ikke jeg hadde fått de samme skadene om jeg hadde sittet fast i setet. Det er klart at du hopper mye inn og ut av traktoren, og det er ikke alltid lettvint. Men det handler om å få det inn som rutine, forteller han – De som lærer seg å kjøre traktor i dag, lærer å bruke belte i traktor på trafikkskolen. Det er bra det er mer fokus på sikkerhet nå enn før. De unge har skjønt det, påpeker han.

26 prosent bruker ikke belte

Bamse har vært gjennom en tøff reise, men sitter igjen med en viktig lærdom: bevisstheten rundt sikkerhet. Nå tenker han mer over kjøreturen på forhånd, og unngår enkelte bakker han før tok som en selvfølge. Historien hans er ikke ment for å skremme, men for å minne oss på hvor fort ting kan skje - og hvor lite som skal til for å gjøre en forskjell. Bare i 2024 fikk forsikringsselskapet vårt, Fremtind, meldt inn 1839 skader på traktor. Ifølge Arbeidstilsynet er det 26 prosent som ikke bruker setebelte i traktor, og trenden har vært synkende siden påbudet kom i 2020.

Unngå løse gjenstander i traktorhytta

Unngå å ha løse gjenstander i hytta, for det kan skape farlige situasjoner. Når du bråbremser i 40 kilometer i timen, utsettes en løs gjenstand for en kraft som gjør at den oppleves som 10–20 ganger tyngre, alt etter hvor hardt du bremser. En vanlig halvliter brusflaske veier omtrent en halv kilo, avhengig av om den er full eller ikke. Mens hvis du bråbremser traktoren og brusflasken får fart på seg inne i hytta, kan den veie opptil 70 kilo – og det kan være livsfarlig å få i hodet!

Et lite klikk som kan redde livet ditt

Bamses historie minner oss på hvor raskt alt kan snus på hodet. Det handler om å gjøre det ene, lille grepet som kan utgjøre hele forskjellen. Å feste beltet tar bare et sekund. Men det kan bety alt.