
De vanligste bunadsskadene og hvordan du unngår dem
Når bjørka spretter og konfirmantene strømmer til, er det på tide å finne frem bunaden – og krysse fingrene for at du slipper å søle noe på den i år også.
Nordmenn eier bunader for over 30 milliarder kroner, og hvert eneste år melder de skader på bunadene sine, spesielt etter selveste bunadsdagen 17. mai.
– Typiske bunadsskader fra selve nasjonaldagen er søling – det være seg rødvin, is og ketchup, mindre rift og hull, og at en mister bunadssølv. Dette er hendelser vi ikke dekker på innboforsikringen, forteller skadeforebyggeren.
Men det er ikke bare på selve dagen at du må passe på bunaden. Slik tar du vare på den før, under og etter bruk.
Før du skal bruke bunaden
Ta bunaden ut av skapet og la den lufte seg før du skal bruke den.
Finn frem sølvet, puss det og sjekk at alle festene fungerer slik de skal.
Ta bilder av bunaden og bunadssølvet, og ta vare på kvitteringen. Det gjør oppgjøret lettere om du er uheldig og noe skjer med bunaden din.
På dagen
Fest alt sølvet og bunadsvesken godt. Det går ofte raskt for seg på 17. mai-morgenen, men ta deg god tid med bunaden slik at alt sitter skikkelig før du haster ut døren. Det er jo greit å komme hjem med like mye bunad som du gikk ut med.
Vær litt ekstra på vakt for flekker gjennom dagen. Om du først har så uflaks at du får en flekk på bunadsskjorten bør du starte førstehjelp så fort som mulig.
Om flekken er fra ketchup, brus eller rødvin kan du bruke to servietter og kokende vann. Ha en serviett bak flekken og press den andre med kokende vann på flekken.
Du bør bruke en mild fargeløs såpe på fettflekker på bunadsskjorten.
Om du får stygge flekker på andre deler av bunaden må den til renseri. Da er det viktig at du velger et renseri som har erfaring med bunader.
Noen flekker er nesten umulig å få bort, så det beste er selvfølgelig å unngå flekkene helt. Få ting ødelegger 17. mai like fort som å få et familiearvestykke ødelagt av en kaffeflekk.
Når du er ferdig med den
Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. La bunaden lufte seg godt før du pakker den bort. Da unngår du at den samler fukt og lukt. Unngå å lufte bunaden når du ikke er hjemme. Det hender at tyver stjeler bunader som henger til lufting.
– Vi får ofte inn skader på bunaden som skyldes insekter og møll. Dette dekkes ikke av forsikringen, siden det er ditt eget ansvar å oppbevare bunaden forsvarlig, opplyser skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Hvis du får møll på bunaden bør du riste den godt og fryse den ned over natten slik at du dreper eventuelle egg du ikke fikk ristet av, så rister du den på nytt etter du henter den ut av frysen. Ha bunadssølvet på en fast plass. For eksempel i en safe. Overraskende mange finner ikke igjen alt bunadssølvet sitt hvert år.
Husk å forsikre bunaden
Bunaden er ofte det dyreste klesplagget du eier, og da er det dumt om noe skjer med den uten at det blir dekket av forsikringen. Sjekk om innboforsikringen din dekker bunaden godt nok, slik at du unngår en uheldig overraskelse. Over 24 000 bunader har egen bunadsforsikring hos forsikringsselskapet vårt, Fremtind. Les mer om bunadsforsikring her.