Når høsten nå kommer smygende, med kvelder som spiser seg ned mot lunsjtider, og fargerikt løv som fyller gatene, er det mange travle mennesker, både store og små, som er på husjakt. Et krypinn må vi jo alle ha før vinteren setter inn.

Ta deg tid

Du trenger imidlertid neppe forhaste deg i din boligjakt. Det finnes om lag 2,5 millioner boliger i Norge, og her er det noe for enhver smak å velge i. Spesielt hvis du flytter til en ny by bør du kanskje bruke det første år på å orientere deg.

Du vil erfare at i en by så finnes det mange forskjellige bomiljøer. Noen steder som passer for de urbane, andre for de som liker det stille og rolig. Unge bor der det er litt action, mens godt voksne gjerne vil ha det stille etter klokken 2200. De vil gjerne ha et litt mer søvndyssende miljø rundt seg.

Prisene vil stabilisere seg

Nå som renten er på vei opp, er det ikke grunn til å tro at boligprisene vil løpe fra deg. I løpet av dette årtusen har boligprisene i Norge steget med om lag seks prosent i året. Men med allerede rekordhøye priser vil boliglånsrenter som nærmer seg 4-tallet holde prisene i sjakk resten av året, og et godt stykke inn i neste år.

En må bare huske at renteøkninger er engangseffekter. Etter at rentene topper vil det ikke gå lang tid før boligene gjenopptar sin prisvekst, om enn i et mer moderat tempo enn før.

Usikker på hvor mye du kan låne? Prøv lånekalkulator

Dette bør du se etter

Mens du snuser er det verdt å lære seg noen knep. Ser du på leiligheter bør du lese referatet fra siste årsmøte nøye. Her kan nye kostbare oppussinger og oppgraderinger avsløres. Du bør både titte oppom loftet og gå litt rundt i kjelleren. Lukter det mugg, ja, da har det sine naturlige grunner. Og mugg blir før eller siden som oftest til kostbar råte.

Ta gjerne med en venn eller to når dere er på visning. Seks øyne er bedre enn to. Moro og lærerikt er det også. Det er jo artig å se hvordan andre lever, og hvilke lure løsninger de har funnet på.

Litt mer stressende er det om barn er med, enten innvortes eller ruslende rundt med lekebilen sin i hånda.

Gjør deg klar for visning - søk om et finansieringsbevis

Når gjelder smak og behag er det ingen fasitsvar. For valg av leilighet må du tenke på om du skal ha en praktisk eller en romantisk leilighet. De gamle bygårdene med sine rosetter er full av forførende sjarme, men er gjerne litt kalde og lette å skade. Mister du en bøtte vann på et eldgammelt tregulv isolert med stubbeloftsleire får naboen under deg en klatt søle i fleisen. Balkong og peis gir sterke bidrag til romantikken, men koster gjerne en god del ekstra.

Skal du ha rekkehus eller enebolig må du tenke på hvor stor hage du trenger, solforhold, traffikkstøy og ikke minst nabolaget. Ta en runde i omkransende gater etter å ha vært på visning. Husk at gode naboer er viktige attributter til din bolig.

Er det et oppussingsprosjekt du har i sikte, bør du nok doble det du tror oppussingen kommer til å koste. Du får heller bli gledelig overrasket hvis dine kalkyler skulle vise seg å stemme. Kjøper du noe som trenger full renovering, må du sjekke om gulv og vegger fortsatt er i vater. Rette vegger, flate gulv og sterk bygningskropp er ofte avgjørende for et vellykket oppussingsarbeid.

Vil du heller bygge ut dagens bolig? Søk om refinansiering av eksisterende boliglån for å pusse opp eller bygge ut

Lykke til med jakten!

Ellers er det bare å kose seg mens du jakter. Tenk på boligjakten som en spennende fritidsaktivitet som gjerne kan trekke litt ut i tid. I motsetning til jakt og fiske i utmark blir du neppe særlig våt eller kald av denne aktivitet. Norge slipper ikke opp for boliger, og smak og behag kan også forandres av at du blir ett år eldre. Gi deg derfor god tid til å finne akkurat den boligen som passer for deg!