Når du skal kjøpe ny bil kan du enten betale med egne penger, øke boliglånet eller ta opp billån. Hva som passer best for deg varierer ut i fra økonomien din og hva slags type bil du skal kjøpe. Her finner du en enkel oversikt over de tre alternativene.

Kjøpe bil med oppsparte penger

Den store fordelen med å kjøpe bil for egne penger er at du kan betale med én gang, og slipper å betale renter og avdrag på lån. Ulempen er at verdien på bilen synker hvert år, og at et bilkjøp ikke kan anses som en langsiktig investering.

Det kan derfor være lurt å finansiere bilkjøpet med et billån og heller investere sparepengene dine i fast eiendom, fond, aksjer, eller plassere dem på en høyrente sparekonto. På denne måten kan du både kjøpe bilen du ønsker deg og ha en økonomisk buffer som kan hjelpe deg ved uforutsette utgifter.

Øke boliglånet

Dersom du allerede har et boliglån kan det være lurt å øke lånet for å finansiere bilkjøpet. Ved å gjøre dette får du samlet lånet ett sted, noe som gir deg bedre oversikt og gode rentebetingelser.

Forutsetningen for å øke boliglånet er imidlertid at du må holde deg innenfor 75 prosent av låneverdien – hvis ikke får du høyere rente på lånet. I tillegg må du huske å øke terminbeløpet og redusere nedbetalingstiden, ellers nedbetaler du på bilen lenge etter at den har tapt sin verdi.

Heftelser følger bilen og du kan risikere at du overtar gjeld fra tidligere eier dersom du ikke sjekker dette før du foretar et kjøp. Du kan sjekke heftelser på brreg.no.

Ta opp billån

Å ta opp billån kan i mange tilfeller være mer prisgunstig enn å øke boliglånet. En av fordelene med et billån er at lånesøknaden behandles på dagen, og at du får raskere utbetaling av pengene enn ved å øke boliglånet. I tillegg får du en ekstra trygghet ved at bilen blir kontrollert for heftelser – noe den ikke blir når du låner med pant i boligen.

Billånet kan brukes til kjøp av både ny og brukt bil, og maksimal nedbetalingstid er ti år – avhengig av hvor gammel bilen er når du kjøper den. Søk billån.

Grønt billån

Tenker du på å kjøpe en miljøvennlig bil, kan du ta opp et grønt billån. Med et grønt billån får du lavere rente enn ved et ordinært billån, og i tillegg lavere etableringskostnad. Billånet kan brukes til kjøp av både ny og brukt bil, og maksimal nedbetalingstid er også her 10 år. Søk grønt billån.

Usikker på hvilken bil du skal kjøpe?

Er du usikker på hvilken bil du skal kjøpe er det enkleste å søke om et lånebevis. Lånebeviset er uforpliktende og en trygghet for deg – og for selger som ser at du er i stand til å finansiere bilen. Søk lånebevis.

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!