I dag er pensjonister sprekere, friskere og lever lenger enn før. Oslo-paret Siri Gulseth og Knut Bratås har valgt å spare i fond og ser frem til en aktiv pensjonisttilværelse med masse tid til å gjøre akkurat det de har lyst til. Og planene? 

- Jeg skal kjøre racerbil på Rudskogen, kommer det kjapt fra Knut. Han begynner å le.

- Neida, målet er jo å bli gjeldfrie, sier han.

Som mange på sin alder, er paret glade i å reise. Siri er utnevnt reisesjef og tar hånd om både planlegging og bestilling av utenlandsturene.

- Ofte tenker jeg at det er fritiden min jeg sparer til, sier hun. Bare det å kunne ta seg god tid på biltur gjennom Europa, uten å måtte tenke på at vi skal på jobb om en uke, sier hun og kaster et blikk over Oslo by fra terrasseleiligheten på Ullern.


Sparing er best på børsen

Folketrygden kan gi deg ca. 50 prosent av dagens lønn i pensjon. Tjenestepensjonen fyller på, men det er sjelden nok. Skal du ha penger å rutte med, er det smart å spare selv i tillegg. Samtidig som levealder og eventyrlyst når nye høyder blant den eldre garde, blir det også stadig viktigere å legge et godt økonomisk grunnlag som varer lenge og vel.

Jørgen Sundet er senior markedsansvarlig i Eika Kapitalforvaltning. Han mener mange kan tjene på å spare i fond.

- Oslo Børs har hatt en årlig snittavkastning på cirka 11 prosent de siste 30 årene. Ingen bankkonto kan matche det, sier han.

Sjekk hvor mye du kan få i pensjon. Ta pensjonskalkulatoren

Siri og Knut har sett verdien i å tenke langsiktig, og mener at ordinær sparing er en dårlig investering med dagens lave rente.

- Da er det bedre å sette av et fast månedsbeløp i fond, som har en jevn avkastning over lengre tid, sier Siri.


Frihet til å leve det livet man vil

Det er få ting som ikke koster penger i dag. Derfor handler «det gode liv» i stor grad om handlefrihet for Siri og Knut.

- Når jeg vet hva jeg drømmer om, må jeg berede grunnen for det, slår hun fast. Derfor bruker vi litt mindre i livet vi lever nå, for å kunne leve på samme vis når vi blir pensjonister.

Jørgen Sundet mener sparing i aksjefond er mulig for alle.

- Sett deg et mål. Vurder hvor god tid du har, og hvor mye du kan spare. Er du usikker, ber du om en samtale i banken. En rådgiver vil forklare deg alt du trenger å vite om risiko og tidsperspektiv, sier Sundet.

Knut har bakgrunn fra oljebransjen og er selv opptatt av å sette tydelige mål for å oppnå det han ønsker.

- Det gode liv kan være alt mellom himmel og jord. Men man må være aktiv, ta del i ting og søke måloppnåelse. Da får man ofte et kick og føler seg bra etterpå, sier Knut.

- Hadde jeg fått lov, hadde jeg vel leid en gammal garasje og kjøpt meg en 66-modell Jaguar E-type for eksempel. Det hadde vært fint, Siri? Han ser spøkefullt på sin kjære. 

- Ja, sier hun på innpust og ler litt.

- Du drømmer vel heller om å kjøre rundt i Europa med en sportsbil og ha god tid, spør hun. 

- Ja, det skal vi gjøre, bekrefter Knut og smiler til kjæresten.


Ønsker å fordele godene over tid

De forteller at mange av vennene også er opptatte av hvordan man kan forberede seg økonomisk og hvordan man bør forvalte godene fra den offentlige pensjonsordningen.

- Det er ganske så uklart hva som er smart å gjøre noen ganger, sier Knut oppgitt.

Når det kommer til sparing, er det derimot lite som er uklart for Ullern-paret.

- Lev litt spartansk når man er ung, for å fordele godene over lengre tid, avslutter Siri.


Klar for å starte sparing i fond?

Ta kontakt med din rådgiver i dag